Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Terrina z awokado

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Terrina z awokado - składniki:
  • 4 obrane i pozbawione pestek awokado
  • 50 dag twarożku naturalnego
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • spora szczypta chilli w proszku
  • spora szczypta soli
  • 2-3 łyżki posiekanej natki
  • 2 łyżki posiekanych pistacji
  • czarne lub fioletowe (kalamata) oliwki
  • 4 pomidory
  • oliwa do formy
  • Do podania:
  • słone krakersy
  • pumpernikiel
  • nachos
Terrina z awokado - sposób przygotowania: Keksówkę wyściełamy podwójną warstwą papieru, aby wystawał poza brzegi formy. Smarujemy niedużą ilością oliwy. Miksujemy awokado z twarożkiem, dodajemy dymkę, sok cytrynowy, czosnek, przyprawiamy chilli i solą. Masą napełniamy formę, wyrównując wierzch. Przykrywamy folią kuchenną, wstawiamy na noc do lodówki. Następnie zdejmujemy ostrożnie folię i, trzymając za wystający pergamin, wyciągamy terrinę na półmisek. Delikatnie usuwamy papier. Posypujemy pistacjami z natką. Kroimy na porcje i podajemy z pokrojonymi na cząstki pomidorami, oliwkami oraz krakersami lub nachos. Uwaga: do masy można dodać 2 łyżeczki rozpuszczonej żelatyny. Terrinę łatwiej będzie równo pokroić.