Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Żabnica w cytrynach

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Żabnica w cytrynach - składniki:
Żabnica w cytrynach - sposób przygotowania: Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Żabnicę (ze skórą) kroimy na 4 równe dzwonka. Układamy w żaroodpornym naczyniu, dodajemy koper pokrojony w słupki, plasterki cytryny, doprawiamy solą, pieprzem, zalewamy winem i oliwą. Przykrywamy naczynie folią aluminiową i pieczemy 10 minut. Zdejmujemy folię i pieczemy kolejne 10 minut, aby ryba się przypiekła. Podajemy z ryżem lub zapiekanką ziemniaczaną. Rady Tomka: Żabnica to bardzo dobra ryba o dosyć zwartym mięsie. Jest praktycznie pozbawiona ości, jedynie przez środek przechodzi kręgosłup. Jeśli nie uda się jej zdobyć, można ją zastąpić dorszem lub okoniem morskim.