Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Placek z cebulą i serem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Placek z cebulą i serem - składniki:
Placek z cebulą i serem - sposób przygotowania: W dużej misce mieszamy mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło, siekając je nożem. Cukier rozpuszczamy w wodzie, dodajemy olej i taką mieszankę wlewamy do mąki. Zagniatamy ciasto i odstawiamy pod przykryciem do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim dno natłuszczonej tortownicy o średnicy 22 cm. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy około 12 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C. Cebulę obieramy, płuczemy, osuszamy i kroimy w łódeczki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy na niej cebulę z kminkiem, dopóki cebula się nie zeszkli. Lekko ją solimy. Śmietanę mieszamy z serem i papryką. Na podpieczony placek wykładamy cebulę i wlewamy śmietanę z serem. Placek pieczemy około 30 minut w temperaturze 200°C. Doskonały na ciepło i na zimno. Smakuje szczególnie, gdy jest zwieńczeniem udanej przejażdżki konnej.