Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Placek chlebowy z szałwią

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Placek chlebowy z szałwią - składniki:
  • 25 dag mąki żytniej razowej
  • 25 dag mąki orkiszowej
  • saszetka suchych drożdży (7 g)
  • 1 łyżeczka soli
  • garść liści świeżej lub 2 czubate łyżeczki suszonej szałwii
  • 3 łyżki oliwy + parę łyżek do posmarowania blachy
  • 300 ml letniej wody
  • gruba sól morska
Placek chlebowy z szałwią - sposób przygotowania: Oba rodzaje mąki przesiewamy z drożdżami i solą. Dodajemy posiekaną szałwię (pokruszoną, jeżeli jest suszona) i łączymy składniki. Stale mieszając, powoli wlewamy oliwę i wodę. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie. W konsystencji powinno być też dość twarde. Formujemy kulę, lekko oprószamy mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, aby urosło. Rowałkowujemy ciasto na placek grubości 1 cm. Układamy na blasze lekko posmarowanej oliwą. Znów przykrywamy i odstawiamy na 20 minut. Smarujemy placek oliwą, oprószamy solą morską. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Pieczemy 30 min. Podajemy na ciepło, np. z pastą hummus.