Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Terrina śródziemnomorska z sosem pietruszkowym
Terrina śródziemnomorska z sosem pietruszkowym - składniki:
Terrina śródziemnomorska z sosem pietruszkowym - sposób przygotowania:
Rozgrzewamy piekarnik, włączamy opcję grill. Bakłażany rozkładamy na blasze, smarujemy oliwą z obu stron, lekko solimy. Pieczemy 4-5 minut, aż lekko się zrumienią i będą miękkie. Ostrożnie zdejmujemy z blachy i przekładamy na papierowy ręcznik, który wchłonie tłuszcz. Formę keksową wyściełamy folią spożywczą, tak aby kawałki folii wystawały poza brzegi formy. Kolejno układamy bakłażany, pastę oliwkową, paprykę i ser, tworząc kilka warstw. Na dole powinna się znaleźć warstwa bakłażanów, na wierzchu ser (ew. dla koloru, możemy posypać plastry sera kukurydzą z puszki). Przykrywamy wierzch wystającymi poza brzegi kawałkami folii, obciążamy deseczką, wstawiamy na dobę do lodówki. Robimy sos pietruszkowy, miksując natkę i czosnek z octem, 2 łyżkami wody oraz oliwą. Przecedzamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Terrinę wyjmujemy z formy, usuwamy folię. Kroimy na porcje i podajemy z sosem.
- 2 średnie bakłażany pokrojone wzdłuż na plastry o grubości 1 cm
- 1/3 szklanki oliwy
- sól
- 1 słoiczek gotowej pasty z czarnych oliwek (może być tapenada)
- 3 duże czerwone papryki (wcześniej zgrillowane i obrane ze skórki - każda pokrojona wzdłuż na 3 części)
- 20 dag miękkiego sera (np. bundzu) pokrojonego w cienkie plastry ew. trochę kukurydzy z puszki dla koloru
- Sos pietruszkowy:
- garść posiekanej natki
- 1 mały pokrojony w cienkie plasterki ząbek czosnku
- 4 łyżeczki octu balsamicznego
- 6 łyżek dobrej oliwy
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki