Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Gulasz jagnięcy zapiekany w jogurcie

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Gulasz jagnięcy zapiekany w jogurcie - składniki:
Gulasz jagnięcy zapiekany w jogurcie - sposób przygotowania: Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Dwa ząbki czosnku oraz chilli kroimy w plasterki (pestki usuwamy) i podsmażamy na odrobinie oliwy. Gdy czosnek zacznie się rumienić, dodajemy pomidory z puszki wraz z zalewą i gotujemy 5 minut, aby sos trochę odparował i zgęstniał. Zdejmujemy z ognia, chwilę studzimy i miksujemy. Przygotowany sos wlewamy do naczynia żaroodpornego. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy z pokruszonym pieczywem, oregano, skórką cytrynową i 1 łyżką oliwy. Taką mieszaninę rozkładamy na sosie pomidorowym. Jogurt przyprawiamy resztą czosnku przeciśniętego przez praskę oraz niedużą ilością soku z cytryny. Polewamy mięso, tak aby całe było pokryte sosem jogurtowym. Pieczemy 30 minut - mięso powinno być miękkie, a jogurtowa skorupka lekko rumiana.
Gulasz wołowy