Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Sernik wiedeński z brzoskwiniami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (11 głosów)

Sernik wiedeński z brzoskwiniami - składniki:
Sernik wiedeński z brzoskwiniami - sposób przygotowania: Żółtka ucieramy z 20 g cukru. Dodajemy do sera (dwukrotnie zmielonego) i ucieramy na gładką masę. Białka ubijamy z resztą cukru. Ubijamy też śmietankę. Mleko w proszku mieszamy z mąką. Do masy serowej dodajemy sól, skórkę cytrynową, bitą śmietanę, mąkę z mlekiem, a na koniec pianę z białek. Dokładnie i delikatnie mieszamy. Boki tortownicy wykładamy pergaminem, a spód herbatnikami. Na nich układamy połowę masy serowej, a na wierzchu brzoskwinie - wypukłą stroną do góry, ciasno jedną obok drugiej. Przykrywamy resztą masy serowej, wygładzamy jej powierzchnię ostrzem szerokiego noża. Pieczemy 2,5 godziny w temp. 150°C. Ostudzony sernik posypujemy cukrem pudrem.
Szybki sernik z sekretnym składnikiem