Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Zapiekanka ziemniaczana

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (5 głosów)

Zapiekanka ziemniaczana - składniki:
Zapiekanka ziemniaczana - sposób przygotowania: Umyte ziemniaki (jeśli są z cienką skórką, nie musimy ich obierać) kroimy na plasterki o grubości 3 mm. Wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy 5-7 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 190°C. Robimy masę śmietanową, mieszając dokładnie wszystkie składniki. Odcedzone ziemniaki układamy w żaroodpornym naczyniu, pokrywamy cienką warstwą masy śmietanowej, znów układamy warstwę ziemniaków i zalewamy resztą masy. Posypujemy startym serem i pieczemy 40 minut na środkowej półce piekarnika. Wierzch powinien nabrać złocistego koloru. Danie jest wyśmienite również na zimno!
Ziemniaczana zapiekanka z mięsem. Dla zawsze głodnych

Informacje o Zapiekanka ziemniaczana

  • Sycące menu dnia z apetyczną zapiekanką ziemniaczaną

    Sycące menu dnia z apetyczną <strong>zapiekanką</strong> <strong>ziemniaczaną</strong>

    Taką zupę możesz podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub domowymi preclami . Zupa cebulowa gęsta 1,5 l rosołu wołowego 40 dag cebuli 6-8 dag masła 20 dag chleba razowego 2-3 dag masła do chleba sól pieprz imbir mielone goździki i gałka muszkatołowa do smaku Cebulę obierz, opłucz, dr

  • Menu dnia z lekką zupą i złocistą rybą

    Menu dnia z lekką zupą i złocistą rybą

    ? źródło: Okazje.info Zapiekanka ziemniaczana to dobry sposób na wykorzystanie "nadwyżki" ziemniaków z obiadu z poprzedniego dnia (jeśli masz ich mniej niż w przepisie, po prostu dopasuj odpowiednio proporcje innych składników). Dodatkowo jest niedroga, prosta i szybka w przygotowaniu

  • Menu dnia z markizami czekoladowymi

    Menu dnia z markizami czekoladowymi

    To propozycja na chłodniejsze, jesienne dni. Podawaj zupę z grzankami lub groszkiem ptysiowym . Zobacz przepis na: Zupa krem z porów Francuskie określenie "au gratin" odnosi się do dań (najczęściej warzyw) zapiekanych pod warstwą startego sera i/lub tartej bułki. W przypadku tej zapiekank

  • Błyskawiczne menu dnia

    Błyskawiczne menu dnia

    Do przygotowania tej zupy potrzebujesz szpinaku w wersji mrożonej. Podstawowe dodatki to śmietanka 30% i czosnek. Na bazie bulionu drobiowego zupa ze szpinaku będzie lekkim starterem przed daniem głównym. Zupa krem ze szpinaku 1 opakowanie mrożonego szpinaku (450 g) 2 ząbki czosnku szczypta gałki

  • Wakacyjne smaki

    Wakacyjne smaki

    do podsuszenia. Masło powoli podgrzewaj do sklarowania i zlej na czystą patelnię. Na rozgrzanym maśle podsmaż szybko ser (dobry oscypek nie powinien się łatwo rozpuścić), podlej śliwowicą i podpal. Podawaj płonące. Autor: Mirek Drewniak Łatwy przepis na zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym

  • Szybko i smacznie: zapiekanki

    Szybko i smacznie: zapiekanki

    ziemniaczanej. Oto przepis na zapiekankę ziemniaczaną inspirowaną kuchnią włoską spod pióra mistrza kuchni - Kurta Schellera. Lasagne z ziemniaków 200 g pokrojonych w talarki i obgotowanych na półmiękko ziemniaków, 200 g obranej i pokrojonej w talarki cukinii, 100 g pokrojonych w talarki pomidorów, sos

  • Anchois

    działa pod miastem. Bez anchois nie ma sałatki nicejskiej i amerykańskiej sałaty Cezara, angielskiego sosu worcester, szwedzkiej zapiekanki ziemniaczanej pokusa Janssona, włoskich salsy verde i vitello tonnato. W tureckich, greckich i hiszpańskich spiżarniach puszki z anchois

  • Dania z fasolą: fasolka po bretońsku i inne przysmaki

    Dania z fasolą: fasolka po bretońsku i inne przysmaki

    : Tessa Capponi-Borawska Strączki to doskonałe źródło białka, dlatego bardzo lubią je weganie i wegetarianie. Z tego powodu dania z fasolą często goszczą w ich menu, a przepisy na nie pojawiają się na blogach. Przed wami wegańska zapiekanka ziemniaczana, którą nie pogardzi również mięsożerca