Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Gotowany boczek z sosem sojowym i ginem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Gotowany boczek z sosem sojowym i ginem - składniki:
  • 15 dag liści jarmużu (jeśli uda się zdobyć - jeszcze lepszy będzie musztardowiec)
  • 1.5 kg surowego boczku wieprzowego ze skórą (w jednym kawałku)
  • 15 dag grubego brązowego cukru
  • 2 l wody
  • 1 szklanka sosu sojowego
  • 1/4 szklanki ginu
Gotowany boczek z sosem sojowym i ginem - sposób przygotowania: Płasko ścinamy zgrubiałe nerwy liści jarmużu. Liście układamy w garnku o grubym dnie; na nich kładziemy boczek, skórą do góry. Skórę posypujemy cukrem, do garnka wlewamy wodę. Doprowadzamy do wrzenia na mocnym ogniu, dodajemy sos sojowy i mieszamy. Wlewamy gin, mieszamy, zagotowujemy. Zmniejszamy ogień do minimum, garnek przykrywamy. Gotujemy pod lekko uchyloną pokrywką przez 5 godzin. Po upływie pierwszej godziny odwracamy boczek, po drugiej godzinie odwracamy ponownie, po trzeciej jeszcze raz. Przez dwie ostatnie godziny gotujemy mięso skórą do góry. Po tak długim czasie spędzonym w garnku boczek będzie niezwykle miękki, a jego skóra zrobi się przezroczysta. Zdejmujemy garnek z ognia.wyjmujemy boczek oraz liście jarmużu. Studzimy w temperaturze pokojowej. Przykrywamy, wstawiamy na 8 godzin (lub na noc) do lodówki. Także wywar z gotowania boczku przykrywamy i wstawiamy do lodówki. Liście jarmużu kroimy w półcentymetrowe paski i układamy na dnie naczynia do gotowania na parze. Mięso kroimy w centymetrowe plastry, układamy na jarmużu. Polewamy szklanką przecedzonego wywaru z gotowania boczku. Gotujemy na parze przez 30 minut. Uwaga: resztę wywaru możemy wykorzystać np. do przyprawiania zup lub sosów. W lodówce zachowa świeżość przez 2-3 tygodnie.