Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Gotowany boczek z sosem sojowym i ginem
Gotowany boczek z sosem sojowym i ginem - składniki:
Gotowany boczek z sosem sojowym i ginem - sposób przygotowania:
Płasko ścinamy zgrubiałe nerwy liści jarmużu. Liście układamy w garnku o grubym dnie; na nich kładziemy boczek, skórą do góry. Skórę posypujemy cukrem, do garnka wlewamy wodę. Doprowadzamy do wrzenia na mocnym ogniu, dodajemy sos sojowy i mieszamy. Wlewamy gin, mieszamy, zagotowujemy. Zmniejszamy ogień do minimum, garnek przykrywamy. Gotujemy pod lekko uchyloną pokrywką przez 5 godzin. Po upływie pierwszej godziny odwracamy boczek, po drugiej godzinie odwracamy ponownie, po trzeciej jeszcze raz. Przez dwie ostatnie godziny gotujemy mięso skórą do góry. Po tak długim czasie spędzonym w garnku boczek będzie niezwykle miękki, a jego skóra zrobi się przezroczysta. Zdejmujemy garnek z ognia.wyjmujemy boczek oraz liście jarmużu. Studzimy w temperaturze pokojowej. Przykrywamy, wstawiamy na 8 godzin (lub na noc) do lodówki. Także wywar z gotowania boczku przykrywamy i wstawiamy do lodówki. Liście jarmużu kroimy w półcentymetrowe paski i układamy na dnie naczynia do gotowania na parze. Mięso kroimy w centymetrowe plastry, układamy na jarmużu. Polewamy szklanką przecedzonego wywaru z gotowania boczku. Gotujemy na parze przez 30 minut. Uwaga: resztę wywaru możemy wykorzystać np. do przyprawiania zup lub sosów. W lodówce zachowa świeżość przez 2-3 tygodnie.
- 15 dag liści jarmużu (jeśli uda się zdobyć - jeszcze lepszy będzie musztardowiec)
- 1.5 kg surowego boczku wieprzowego ze skórą (w jednym kawałku)
- 15 dag grubego brązowego cukru
- 2 l wody
- 1 szklanka sosu sojowego
- 1/4 szklanki ginu
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki