Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Serduszka z karmelem

Autor
A A A
  • Serduszka z karmelem

    Fot. Pawe´ Kiszkiel / Agencja Wyborcza.pl

    Poziom trudności: średnie

    Region: inne

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Serduszka z karmelem - składniki:
  • Na ciasteczka:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Krem:
  • 1 duże jajo
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka świeżo startej skórki pomarańczowej
  • 1/3 laski wanilii
  • 70 ml słodkiej 36% śmietanki
  • Na karmel:
  • 5 dag cukru
  • 1-2 łyżki wody
  • Oraz:
  • foremki do wycinania ciastek w kształcie serca większa i mniejsza
Serduszka z karmelem - sposób przygotowania: Większą foremką wycinamy z ciasta 30 serduszek (lub inną liczbę podzielną przez 3). W 20 serduszkach mniejszą foremką wycinamy środek (wycięte mniejsze serduszka nie będą nam potrzebne - możemy je upiec smarując wierzch rozpuszczonym masłem). Pełne serca smarujemy żółtkiem roztrzepanym z brązowym cukrem i cynamonem. Na wierzchu układamy pierwszą 'ramkę', smarujemy jej brzeg żółtkiem z cukrem i nakładamy na nią drugą ramkę, którą także smarujemy. Tak przygotowane ciasteczka pieczemy w 200°C ok. 15 minut (powinny się z wierzchu przyrumienić, a z boku pozostać jasne). Odstawiamy je do ostygnięcia i w tym czasie przygotowujemy krem. Mieszamy razem jajko, miód, skórkę pomarańczową. Wanilię przekrawamy na pół, wyłuskujemy ziarenka i dodajemy do masy. Podgrzewamy śmietankę, a gdy zacznie lekko 'pykać', wlewamy gorącą do jajecznej masy. Szybko miksujemy. Całość z powrotem przelewamy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Wystudzonym kremem napełniamy serduszka. Tuż przed podaniem przygotowujemy karmel. Podgrzewamy cukier, a gdy zbrązowieje, dodajemy wodę. Mieszamy i polewamy karmelem krem na ciasteczkach. Jeżeli chcemy przygotować ciasteczka wcześniej, lepiej pozostawić oddzielnie krem i nadziać ciasteczka przed podaniem, a karmelem polać w ostatniej chwili.

Informacje o Serduszka z karmelem

  • Ciasto francuskie na słodko i słono

    Ciasto francuskie na słodko i słono

    przekąski: Serduszka z karmelem Ciasteczka z nadzieniem makowym Cytrynowe tartaletki z truskawkami Patisse Wykrawacz do ciastek Patisse Wykrawacz do ciastek Zenker Wykrawacz do ciastek Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? źródło: Okazje.info