Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Sernik egzotyczny
Sernik egzotyczny - składniki:
Sernik egzotyczny - sposób przygotowania:
Tarte precle mieszamy z masłem i powstałym ciastem dokładnie wylepiamy natłuszczone dno i ścianki formy (o średnicy 23 cm) na wysokość 2,5-3,5 cm. Pieczemy w 160°C przez 8-10 minut. Truskawki płuczemy, usuwamy szypułki, osączamy i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji, kilkakrotnie zdejmując mus ze ścianek misy miksera. Otrzymamy pół szklanki musu. Ser ubijamy w mikserze na średnich obrotach, aż będzie puszysty. Stopniowo dodajemy cukier, wciąż ubijając. Jajka dodajemy po jednym, nie przerywając ubijania. Mieszamy z sokiem z limonki, tequilą i likierem Triple Sec. Masę serową wylewamy na podpieczony spód, a na wierzch - mus truskawkowy i delikatnie, spiralnym ruchem, mieszamy nożem, by uzyskać truskawkową spiralę w cieście. Pieczemy w 160°C przez godzinę i 10 minut (środek powinien być miękki). Wyjmujemy sernik z piekarnika i odkrawamy od ścianek formy. Wkładamy z powrotem do piekarnika; wyłączamy go i pozostawiamy w nim ciasto na 30 minut. Po tym czasie sernik wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Po wyjęciu z formy zawijamy go w folię spożywczą (ale nie aluminiową) i chłodzimy przez 8 godzin. Dekorujemy plasterkami limonki.
- 150 g tartych suchych precli (takich na sznurku)
- 100 g stopionego masła lub margaryny
- 150 g (mrożone rozmrażamy) truskawek
- 700 g sera śmietankowego lub mielonego twarogu
- 200 g cukru
- 4 duże jaja
- 1/4 szklanki soku z limonki
- 1/4 szklanki tequili
- 1/4 szklanki Triple Sec
- plasterki limonki
- tłuszcz do formy
Szybki sernik z sekretnym składnikiem
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki