Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Sernik egzotyczny

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Sernik egzotyczny - składniki:
Sernik egzotyczny - sposób przygotowania: Tarte precle mieszamy z masłem i powstałym ciastem dokładnie wylepiamy natłuszczone dno i ścianki formy (o średnicy 23 cm) na wysokość 2,5-3,5 cm. Pieczemy w 160°C przez 8-10 minut. Truskawki płuczemy, usuwamy szypułki, osączamy i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji, kilkakrotnie zdejmując mus ze ścianek misy miksera. Otrzymamy pół szklanki musu. Ser ubijamy w mikserze na średnich obrotach, aż będzie puszysty. Stopniowo dodajemy cukier, wciąż ubijając. Jajka dodajemy po jednym, nie przerywając ubijania. Mieszamy z sokiem z limonki, tequilą i likierem Triple Sec. Masę serową wylewamy na podpieczony spód, a na wierzch - mus truskawkowy i delikatnie, spiralnym ruchem, mieszamy nożem, by uzyskać truskawkową spiralę w cieście. Pieczemy w 160°C przez godzinę i 10 minut (środek powinien być miękki). Wyjmujemy sernik z piekarnika i odkrawamy od ścianek formy. Wkładamy z powrotem do piekarnika; wyłączamy go i pozostawiamy w nim ciasto na 30 minut. Po tym czasie sernik wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Po wyjęciu z formy zawijamy go w folię spożywczą (ale nie aluminiową) i chłodzimy przez 8 godzin. Dekorujemy plasterkami limonki.
Szybki sernik z sekretnym składnikiem