Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Delikatne ciasteczka cytrynowe
Delikatne ciasteczka cytrynowe - składniki:
Delikatne ciasteczka cytrynowe - sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Dwie blachy do pieczenia wyściełamy pergaminem. Mieszamy 2/3 szklanki cukru i olejek cytrynowy. W innej misce mieszamy mąkę, sodę i sól. Masło ucieramy z resztą cukru i skórką z cytryny na bladą, puszystą masę. Dodajemy jajko i dokładnie mieszamy. Łączymy z mąką i sokiem z cytryny. Z ciasta formujemy kulki o średnicy 3 cm. Obtaczamy w cukrze i układamy na blachach do pieczenia. Lekko spłaszczamy każdą kulkę. Pieczemy 8-10 minut.
- 1 i 2/3 szklanki drobnego cukru
- 1/2 łyżeczki olejku cytrynowego
- 2.5 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 230 g miękkiego masła
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1 jajko
- 2 łyżki soku z cytryny
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki