Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pierś indyka z gruszkami i suszonymi śliwkami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Pierś indyka z gruszkami i suszonymi śliwkami - składniki:
  • 4 łyżki herbaty lapsang souchong
  • 4 łyżki soli
  • 8 łyżek cukru
  • 700 g piersi indyka
  • trociny bukowo-olchowe (szukajcie w internecie lub w najbliższym tartaku)
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 1 laska wanilii
  • sól
  • pieprz
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1/2 szklanki oliwy
  • 3 gruszki
  • 15 śliwek suszonych podwędzanych
  • 6 liści sałaty rzymskiej
Pierś indyka z gruszkami i suszonymi śliwkami - sposób przygotowania: Dwie łyżki herbaty zalewamy litrem wrzątku i przykrywamy, aby się zaparzyła. Mieszamy z solą, cukrem i studzimy. Mięso dzielimy w poprzek na 3 części i zalewamy marynatą z herbaty. Wstawiamy do lodówki na 3-4 dni. Trociny i resztę herbaty wysypujemy na dno woka. Na kratce woka nad trocinami układamy osączone mięso, przykrywamy i wędzimy na małym ogniu 45 minut. Następnie każdy kawałek mięsa lekko obsmażamy. W winie zagotowujemy wanilię, wyjmujemy, przekrawamy wzdłuż i wyskrobujemy ziarenka. Dodajemy do wina i odparowujemy, aby pozostała łyżka płynu. Dodajemy sól, pieprz, sok z cytryny i musztardę. Mieszamy z oliwą, aby powstała emulsja. Gruszki kroimy w julienne (drobne słupki), a śliwki na połówki. Sałatę szatkujemy, dodajemy śliwki, gruszki i sos, mieszamy. Podajemy z plastrami indyka.
Bez ściemy - ciasto z całymi gruszkami