Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Rolada z boczku

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Rolada z boczku - składniki:
Rolada z boczku - sposób przygotowania: Utarty z solą czosnek mieszamy z ziołami i pieprzem. Umyty i osuszony boczek nacieramy ziołami, rolujemy i mocno obwiązujemy szpagatem. Zostawiamy na noc w chłodnym miejscu. W rondlu rozgrzewamy tłuszcz, rumienimy boczek ze wszystkich stron, zmniejszamy ogień. Miseczkę, w której leżał boczek, spłukujemy zimną wodą i podlewamy nią mięso. Dusimy ok. 90 min pod przykryciem, od czasu do czasu podlewając łyżką zimnej wody, aby boczek się nie przypalił. Studzimy mięso, zdejmujemy z niego szpagat. Roladę wykładamy na talerz i podlewamy sosem spod duszenia. Podajemy na zimno.