Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Klops kukurydziany z cukinią
Klops kukurydziany z cukinią - składniki:
Klops kukurydziany z cukinią - sposób przygotowania:
Kaszkę gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy. Przesmażamy na maśle pokrojone pory, dodajemy grubo starte cukinie. Podduszamy 5-7 minut, dolewając 2 łyżki wody. Lekko przyprawiamy solą i pieprzem. Łączymy z kaszą. Dodajemy połowę pestek dyni. Doprawiamy pieprzem, solą i ziołami. Jajka dokładnie łączymy z jogurtem. Wlewamy do kaszy. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, należy dodać trochę mąki i tartej bułki. Formujemy klops, obtaczamy go w panierce z mąki i bułki tartej. Pieczemy na natłuszczonej folii aluminiowej w temp. 160-180°C przez 45 min, aż się zrumieni. Posypujemy pozostałymi pestkami dyni.
- 20 dag kukurydzianej kaszki
- 4 łyżki masła
- 2 młode (biała i zielona część) pory
- 2 cukinie
- sół
- świeżo zmielony pieprz
- 100 g prażonych pestek dyni
- po 1 czubatej łyżce bazylii
- melisy
- mięty
- cząbru
- majeranku
- oregano
- 4 jajka
- 1/2 szklanki gęstego naturalnego jogurtu
- 3-4 łyżki mąki kukurydzianej
- 4-5 łyżek bułki tartej
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki