Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Słodkie bułeczki z cynamonem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Słodkie bułeczki z cynamonem - składniki:
Słodkie bułeczki z cynamonem - sposób przygotowania: Mieszamy drożdże z 2 łyżkami cukru i ciepłym mlekiem. Odstawiamy na 5 minut, następnie dodajemy mąkę i przyprawy, masło, jajko, sułtanki, mieszankę keksową i resztę cukru. Zagniatamy ciasto, wkładamy je do miski posmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Dzielimy ciasto na 12 porcji i formujemy bułeczki.Blachę smarujemy masłem i wyściełamy pergaminem. Układamy na niej bułeczki, przykrywamy ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 min. Robimy ciasto na krzyżyki. Mieszamy mąkę z wodą, wkładamy do foliowego woreczka i odcinamy rożek. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 200°C (bez termoobiegu). Na każdej bułeczce rysujemy krzyżyk (jako symbol ukrzyżowania Chrystusa). Pieczemy 35 min. Robimy polewę: wsypujemy cukier do wody, zagotowujemy, mieszając, łączymy z napęczniałą żelatyną (namoczoną wg przepisu na torebce). Smarujemy gorące bułki.

Informacje o Słodkie bułeczki z cynamonem

  • Magia wypieków

    Magia wypieków

    cynamonu unoszący się w całym domu od samego rana... Czy może być przyjemniejsze przebudzenie w zimny jesienny lub zimowy poranek? Słodkie bułeczki z cynamonem 700 g mąki pszennej 25 g drożdży 1/2 kostki (100 g) masła 1 szklanka (250 ml) mleka 1/4 szklanki (50 g) cukru pudru 1 łyżeczka mielonego