Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Wiśniak pod pianką

Autor
A A A
  • Wiśniak pod pianką

    Fot. Shutterstock/Mykola Ivashchenko

    Poziom trudności: łatwe

    Region: inne

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Wiśniak pod pianką - składniki:
Wiśniak pod pianką - sposób przygotowania: Wiśnie mieszamy z trzema łyżkami cukru, a gdy puszczą sok, gotujemy 10 minut bez pokrywki, studzimy i osączamy na durszlaku. W rondelku roztapiamy masło, wsypujemy pokruszone herbatniki i cukier waniliowy, mieszamy. Masę układamy w formie do tart, dociskamy, odstawiamy w chłodne miejsce. Orzechy mieszamy z mąką. Z białek ubijamy pianę i, nadal ubijając, porcjami wsypujemy resztę cukru, a następnie mąkę z orzechami. Mieszamy rózgą. Na przygotowanym spodzie rozkładamy osączone wiśnie, przykrywamy masą białkową. Pieczemy 30 minut w 160°C, aż wierzch ładnie się zrumieni. Podajemy na ciepło lub na zimno.