Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Wiśniak pod pianką
Wiśniak pod pianką - składniki:
Wiśniak pod pianką - sposób przygotowania:
Wiśnie mieszamy z trzema łyżkami cukru, a gdy puszczą sok, gotujemy 10 minut bez pokrywki, studzimy i osączamy na durszlaku. W rondelku roztapiamy masło, wsypujemy pokruszone herbatniki i cukier waniliowy, mieszamy. Masę układamy w formie do tart, dociskamy, odstawiamy w chłodne miejsce. Orzechy mieszamy z mąką. Z białek ubijamy pianę i, nadal ubijając, porcjami wsypujemy resztę cukru, a następnie mąkę z orzechami. Mieszamy rózgą. Na przygotowanym spodzie rozkładamy osączone wiśnie, przykrywamy masą białkową. Pieczemy 30 minut w 160°C, aż wierzch ładnie się zrumieni. Podajemy na ciepło lub na zimno.
- 800 g dojrzałych wiśni bez pestek
- 150 g cukru
- 100 g masła
- 200 g herbatników petit beurre
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- 100 g zmielonych orzechów laskowych
- 1 łyżka mąki pszennej
- 5 białek
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki