Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pasztet kuminowy z morelami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pasztet kuminowy z morelami - składniki:
Pasztet kuminowy z morelami - sposób przygotowania: Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy cebulę razem z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i goździkami. Smażymy na niedużym ogniu do czasu, aż cebula się zeszkli. Wtedy wyjmujemy przyprawy i wyrzucamy je. Cebulę dodajemy do ugotowanej soczewicy razem z kaszą jaglaną, olejem, sosem sojowym, szczyptą soli i resztą przypraw. Miksujemy za pomocą ręcznego blendera na gładko, doprawiamy do smaku. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Foremkę smarujemy olejem lub wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej 2/3 masy pasztetowej. Delikatnie wciskamy w masę morele, układając je w poprzek i uważając, żeby nie było między nimi za dużych przerw. Wylewamy resztę masy. Pasztet pieczemy 40-45 minut. Studzimy przez całą noc w foremce. Rano obkrawamy pasztet i wyjmujemy go z formy. Kroimy bardzo ostrym nożem - chodzi o to, aby morele zostały przecięte równiutko. 1. Bezmięsne pasztety można przygotować ze wszystkich warzyw strączkowych. Groch, soczewica, fasola, a nawet bób świetnie nadają się do zmielenia na pasztetową masę. Jeśli nie macie pod ręką strączków wspomnianych w przepisie, możecie śmiało podmienić je na te, które znajdziecie w kuchennych szafkach. 2. Do jarskich pasztetów możecie dodać też różne warzywa, które macie w lodówce - to także dobry sposób na wykorzystanie wygotowanych warzyw z rosołu! 3. Co skleja wegański pasztet? Niezastąpiona jest nasza polska kasza jaglana! Łączy pasztet w spójną całość oraz dodatkowo dodaje mu niezwykłej kremowości i delikatności.