Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Tort wielkanocny
Tort wielkanocny - składniki:
Tort wielkanocny - sposób przygotowania:
Na stolnicy mieszamy mąkę ze szczyptą soli, oliwą oraz 1/4 l wody i zagniatamy tak długo, aż ciasto stanie się gładkie i jedwabiste. Od tego momentu zagniatamy jeszcze 10 minut. Wyrobione ciasto dzielimy na 12 równych kawałków i formujemy z nich kule, które układamy na posypanej mąką ściereczce i pozostawiamy przykryte drugą, lekko wilgotną ściereczką na 1 godzinę. Umyty i oczyszczony szpinak solimy i krótko blanszujemy. Następnie osączamy, studzimy, dokładnie osuszamy, drobniutko kroimy, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Pokrojoną na małe kawałki bułkę moczymy w mleku. Dwa jajka roztrzepujemy i mieszamy z parmezanem, łączymy je z lekko odciśniętą bułką i ricottą lub twarogiem oraz szpinakiem. Mocno przyprawiamy. Jedną z kulek ciasta rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy możliwie jak najcieniej, a potem rozciągamy ją jeszcze rękoma we wszystkich kierunkach (tak jak ciasto na strudel). Tortownicę o śr. 26 cm natłuszczamy olejem i układamy w niej ciasto, tak aby 1 cm wystawało poza brzeg. Lekko smarujemy olejem. Podobnie przygotowujemy pięć kolejnych porcji ciasta i układamy w formie jedna na drugiej. Każdą warstwę, oprócz ostatniej, smarujemy olejem. Ciasto równomiernie smarujemy nadzieniem (1/4 nadzienia odkładamy), wierzch nadzienia skrapiamy olejem. Grzbietem łyżki robimy w nadzieniu sześć wgłębień: do każdego z nich wkładamy kawałeczek masła i wbijamy 1 jajko, tak by nie uszkodzić żółtka. Jajka solimy, pieprzymy i przykrywamy resztą nadzienia. Pozostałe sześć porcji ciasta bardzo cienko rozwałkowujemy, rozciągamy i po kolei układamy na nadzieniu, lekko smarując każdą warstwę olejem. Na brzegu tortu układamy kawałki masła, wystające brzegi ciasta zwijamy do wewnątrz i przyciskamy. Smarujemy wierzchnią warstwę ciasta olejem i nakłuwamy ją w kilkunastu miejscach, aby ułatwić parowanie (przy nakłuwaniu uważajmy, żeby nie uszkodzić zanurzonych w farszu jajek). Pieczemy w 200°C na złoty brąz (ok. 75 minut). Tort podajemy schłodzony lub letni.
- Ciasto filo:
- 500 g mąki + trochę mąki do posypania stolnicy
- sól
- 2 łyżki oliwy + oliwa do smarowania ciasta (możemy również użyć gotowego ciasta filo)
- Nadzienie:
- 1 kg liści szpinaku
- 1-2 łyżeczki majeranku (świeżego lub suszonego)
- 1 sucha bułka bez skórki
- 100 ml mleka
- 8 jajek
- 80 g świeżo startego parmezanu
- około 500 g twarogu lub ricotty
- 50 g masła
- sól
- pieprz
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki