Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Zapiekane cukinie

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Zapiekane cukinie - składniki:
Zapiekane cukinie - sposób przygotowania: Umyte cukinie kroimy w plasterki o grubości 1 cm i wrzucamy do wrzącej wody. Gotujemy przez kwadrans, po czym starannie osączamy je na sicie, odciskając resztę wody. Następnie przekładamy cukinie do żaroodpornego naczynia (wysmarowanego masłem) i rozgniatamy widelcem. Jajka mieszamy ze śmietaną (jak mówią Francuzi: ubijamy na omlet, czyli starannie, ale nie za bardzo, żeby nie podeszły wodą), doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą startej gałki muszkatołowej i wylewamy na rozgniecione cukinie. Lekko mieszamy i wstawiamy do gorącego pieca na kwadrans (aż wierzch będzie rumiany).