Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Zapiekane cukinie
Zapiekane cukinie - składniki:
Zapiekane cukinie - sposób przygotowania:
Umyte cukinie kroimy w plasterki o grubości 1 cm i wrzucamy do wrzącej wody. Gotujemy przez kwadrans, po czym starannie osączamy je na sicie, odciskając resztę wody. Następnie przekładamy cukinie do żaroodpornego naczynia (wysmarowanego masłem) i rozgniatamy widelcem. Jajka mieszamy ze śmietaną (jak mówią Francuzi: ubijamy na omlet, czyli starannie, ale nie za bardzo, żeby nie podeszły wodą), doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą startej gałki muszkatołowej i wylewamy na rozgniecione cukinie. Lekko mieszamy i wstawiamy do gorącego pieca na kwadrans (aż wierzch będzie rumiany).
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki