Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Placki ziemniaczane przekładane duszoną cebulą z sosem żurkowym

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Placki ziemniaczane przekładane duszoną cebulą z sosem żurkowym - składniki:
Placki ziemniaczane przekładane duszoną cebulą z sosem żurkowym - sposób przygotowania: Ziemniaki i cebulę obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ścieramy również białą cebulę, łączymy z ziemniakami, jajkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni roztapiamy masło i dusimy czerwoną cebulę (posiekaną lub pokrojoną w talarki) z tymiankiem. W rondelku podgrzewamy wywar, zakwas i śmietanę, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Placki smażymy na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podajemy z czerwoną cebulą i sosem żurkowym.

Informacje o Placki ziemniaczane przekładane duszoną cebulą z sosem żurkowym

  • Postmodernizm

    Postmodernizm

    Placki ziemniaczane przekładane duszoną cebulą z sosem żurkowym (dla 10 osób) ok. 1,5 kg ziemniaków   1 duża biała cebula  

  • Z czym podać placki ziemniaczane?

    Z czym podać placki ziemniaczane?

    również wyraziste sosy, np. chrzanowy czy pieprzowy. My polecamy sos o smaku żurkowym oraz duszoną cebulę. Placki ziemniaczane przekładane duszoną cebulą z sosem żurkowym ok. 1,5 kg ziemniaków 1 duża biała cebula 4 czerwone cebule 50 g masła 200 ml 30% śmietanki 200 ml wywaru warzywnego 100 ml