Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Ratatouille z rukolą i ricottą
Ratatouille z rukolą i ricottą - składniki:
Ratatouille z rukolą i ricottą - sposób przygotowania:
Przygotowujemy ratatouille: bakłażana kroimy w plastry, oprószamy solą, odstawiamy na 15 minut, płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i wraz z cukinią kroimy w kostkę. Cebule drobno siekamy. Pomidory obieramy, kroimy na cząstki i oczyszczamy z pestek. Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Cebulę podsmażamy na oliwie, dodajemy paprykę, chwilę podsmażamy, a następnie wrzucamy cukinię, pomidory i bakłażana. Dusimy do miękkości (10-15 minut). Przyprawiamy solą, pieprzem ioregano. Studzimy. Robimy verrinę. Miksujemy 30 dag ratatouille (resztę odkładamy i zjadamy przy innej okazji), dodajemy bazylię i ocet. Rozkładamy do naczynek. Papryki kroimy w drobną kostkę. Ricottę mieszamy z natką pietruszki, solą i pieprzem. Na warstwie ratatouille układamy rukolę, potem paprykę i ricottę.
- Ratatouille:
- 1 bakłażan
- sól
- pieprz
- 1 cukinia
- 2 cebule
- 4 pomidory
- po 1 czerwonej; żółtej i zielonej papryce
- 1/2 szklanki oliwy
- oregano
- Oraz:
- 2 łyżki posiekanej bazylii
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 100 g rukoli
- po 1 czerwonej i pomarańczowej papryce
- 200 g sera ricotta
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki