Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Ratatouille z rukolą i ricottą

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Ratatouille z rukolą i ricottą - składniki:
Ratatouille z rukolą i ricottą - sposób przygotowania: Przygotowujemy ratatouille: bakłażana kroimy w plastry, oprószamy solą, odstawiamy na 15 minut, płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i wraz z cukinią kroimy w kostkę. Cebule drobno siekamy. Pomidory obieramy, kroimy na cząstki i oczyszczamy z pestek. Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Cebulę podsmażamy na oliwie, dodajemy paprykę, chwilę podsmażamy, a następnie wrzucamy cukinię, pomidory i bakłażana. Dusimy do miękkości (10-15 minut). Przyprawiamy solą, pieprzem ioregano. Studzimy. Robimy verrinę. Miksujemy 30 dag ratatouille (resztę odkładamy i zjadamy przy innej okazji), dodajemy bazylię i ocet. Rozkładamy do naczynek. Papryki kroimy w drobną kostkę. Ricottę mieszamy z natką pietruszki, solą i pieprzem. Na warstwie ratatouille układamy rukolę, potem paprykę i ricottę.