Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pudding lukrecjowy

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pudding lukrecjowy - składniki:
Pudding lukrecjowy - sposób przygotowania: Cukierki bardzo drobno siekamy, ziarna anyżu lub kopru włoskiego rozcieramy w moździerzu. W rondelku na małym ogniu podgrzewamy cukierki, anyż, sól, 4 szklanki mleka i cukier (bez 2 łyżek). Mieszamy, aż cukierki się rozpuszczą (płyn nie może się wówczas gotować). Zwiększamy ogień i doprowadzamy do wrzenia. Łączymy resztę mleka z mąką kukurydzianą, wlewamy do rondelka i, ciągle mieszając,  gotujemy 2 minuty, aż zacznie gęstnieć. Zdejmujemy z ognia. Ucieramy żółtka z resztą cukru, wlewamy odrobinę gorącego płynu, mieszając. Tak zahartowane żółtka dodajemy do masy w rondelku i podgrzewamy, mieszając, przez 5-10 minut. Szybko przecieramy przez sitko do miski, przykrywamy pergaminem (aby nie powstał kożuch) i studzimy. Trzymamy w lodówce 3 godziny. Podajemy w miseczkach.