Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pomelo w szampańskiej galaretce

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pomelo w szampańskiej galaretce - składniki:
  • 1 pomelo
  • 2 dag żelatyny
  • creme de cassis lub inny z czarnych porzeczek likier
  • 1 butelka półsłodkiego szampana lub wina musującego
Pomelo w szampańskiej galaretce - sposób przygotowania: Pomelo obieramy i kroimy na drobniutkie kawałki, usuwając białe błonki. Żelatynę moczymy w szklance zimnej wody, następnie rozpuszczamy ją w rondelku, lekko studzimy, dodajemy likier i łączymy z mocno schłodzonym winem. Cząstki pomelo układamy w pucharkach i zalewamy galaretką. Uwaga! Pomelo po pewnym czasie zaczyna gorzknieć. Dlatego najlepiej zjeść deser tego samego dnia, w którym został zrobiony.