Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Waniliowy sernik złota rosa

Autor
A A A
  • Waniliowy sernik złota rosa

    Fot. M&K Duklas / duklas.pl

    Poziom trudności: łatwe

    Region: inne

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Waniliowy sernik złota rosa - składniki:
Waniliowy sernik złota rosa - sposób przygotowania: Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. Wyrabiamy ciasto ze wszystkich składników. Rozwałkowujemy na spodzie tortownicy o średnicy 28 cm i lekko podpiekamy przez 5 minut. Ubijamy na sztywno pianę z 5 białek i 5 łyżek cukru. Żółtka i resztę cukru miksujemy z pozostałymi składnikami na masę o płynnej konsystencji. Wylewamy ją na podpieczony spód ciasta, a na wierzchu układamy ubitą pianę. Pieczemy około 2 godz. w temp. 180°C na dolnej półce piekarnika. Ostatnie pół godziny pieczemy tylko od spodu. Ciasto musi stygnąć w formie ok. 2 godzin. Po wyjęciu z formy posypujemy cukrem pudrem. Na bezie powstanie charakterystyczna złota rosa.
Szybki sernik z sekretnym składnikiem