Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Kedgeree - ryż curry z rybą i jajkami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Kedgeree - ryż curry z rybą i jajkami - składniki:
  • 2 jajka
  • 70 dag dorsza ze skórą (Anglicy używają ryby o nazwie haddock - po polsku to plamiak lub wątłusz) lub wędzonego łososia
  • 2 liście laurowe
  • 18 dag ryżu basmati
  • szczypta soli morskiej
  • 2-3 cm startego korzenia imbiru
  • 1 posiekany pęczek dymki
  • 1 główka
  • posiekanego czosnku
  • 10-12 dag sklarowanego masła (trzeba je roztopić i zebrać mleczną pianę z wierzchu; można też użyć ghee dostępnego w sklepach z indyjskim jedzeniem)
  • 2 czubate łyżki dobrego curry w proszku
  • 1 łyżka nasion gorczycy
  • 2 pozbawione nasion obrane posiekane pomidory
  • sok z 2 cytryn
  • garść posiekanych listków kolendry
  • 1 posiekana papryczka chilli
  • 150 ml naturalnego jogurtu
Kedgeree - ryż curry z rybą i jajkami - sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo (ok. 10 minut), zalewamy zimną wodą. Filety i listki laurowe zalewamy w rondlu wodą, aby je przykryła. Zagotowujemy, przykrywamy, dusimy 5 minut na małym ogniu. Studzimy i dzielimy rybę na kawałki. Gotujemy ryż wg przepisu na opakowaniu. Przelewamy zimną wodą, osączamy. Szklimy imbir, dymkę i czosnek na maśle. Po 5 minutach wsypujemy curry i gorczycę, po 3-4 minutach dodajemy pomidory i sok z cytryny. Ryż mieszamy z rybą i ćwiartkami jajek, podgrzewamy, dodajemy chilli i połowę kolendry, delikatnie mieszamy. Resztę kolendry łączymy z jogurtem - i taki sos podajemy do kedgeree.
Jajka faszerowane guacamole