Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Żurek tajski

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Żurek tajski - składniki:
  • 2 szklanki zakwasu na żurek
  • 2-3 litry bulionu warzywnego
  • 2 łodygi trawy cytrynowej
  • ugotowane na twardo przepiórcze jajka
  • kolendra
  • płatki chili
  • szczypta imbiru
  • Oraz:
  • 1 szklanka śmietany lub kremu kokosowego
Żurek tajski - sposób przygotowania: Zagotuj bulion, dodaj pokrojoną trawę cytrynową (zdejmij z niej liście zewnętrzne, odkrój zieloną część, a białą zmiażdż i drobno posiekaj) oraz zakwas. Zagotuj. Zabiel śmietaną lub kremem kokosowym, przypraw imbirem. Przed podaniem posyp pokrojoną kolendrą oraz płatkami chili.
Prosty żurek w chlebie. Kwaśny jak lubisz