Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Omlet biszkoptowy z twarożkiem

Autor
A A A
  • Omlet biszkoptowy z twarożkiem

    Fot. M&K Duklas / duklas.pl

    Poziom trudności: średnie

    Region: inne

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Omlet biszkoptowy z twarożkiem - składniki:
Omlet biszkoptowy z twarożkiem - sposób przygotowania: Mąkę wymieszaną z cukrem rozrabiamy z mlekiem i jajami. Na patelni roztapiamy połowę tłuszczu i nalewamy połowę ciasta na grubość 1 cm. Podsmażamy omlet z jednej strony, następnie dwoma widelcami rozrywamy ciasto, odwracamy kawałki i podsmażamy drugą stronę. W ten sam sposób przygotowujemy drugą połowę ciasta. Śliwki osączamy na sicie, zachowując kompot. Do natłuszczonej, płaskiej ceramicznej formy do zapiekania przekładamy usmażony omlet oraz śliwki. Robimy nadzienie. Twarożek mieszamy z cukrem, mlekiem i żółtkami. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą twarogową. Rozsmarowujemy ją na omlecie ze śliwkami, posypujemy migdałami i zapiekamy 35 min w 180-200°C. Przygotowujemy polewę: w garnku mieszamy kompot ze śliwek z sokiem jabłkowym i mąką ziemniaczaną. Cały czas mieszając, doprowadzamy do wrzenia i chwilę gotujemy. Doprawiamy cynamonem. Zapiekankę posypujemy cukrem pudrem. Polewę podajemy w sosjerce.
Hiszpański omlet - ¡O(m)lé!