Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Udka kurczaka w żurawinie
Udka kurczaka w żurawinie - składniki:
Udka kurczaka w żurawinie - sposób przygotowania:
Kurczaka osuszamy, nacieramy posiekanym czosnkiem i doprawiamy solą oraz pieprzem. Wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Następnie obsmażamy na rozgrzanej oliwie i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C na 45 minut. Przygotowujemy sos. Na odrobinie rozgrzanego masła szklimy szalotkę, dodajemy suszone żurawiny, wlewamy wino i bulion. Gotujemy chwilę na wolnym ogniu, dodajemy posiekany majeranek i wrzucamy po kawałeczku masło, mieszając. Gdy sos zgęstnieje, zdejmujemy z ognia, doprawiamy solą, pieprzem i octem balsamicznym. Udka podajemy z sosem i konfiturą żurawinową.
- 4 pałki z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- oliwa do smażenia
- 1/2 kostki masła
- 1 łyżka szalotek (posiekanych)
- 1 szklanka suszonych żurawin
- 1/4 szklanki wytrawnego białego wina
- 1/2 szklanki bulionu drobiowego
- garść świeżego majeranku
- ocet balsamiczny do smaku
- 2 łyżki konfitury żurawinowej
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki