Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Udka kurczaka w żurawinie

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Udka kurczaka w żurawinie - składniki:
Udka kurczaka w żurawinie - sposób przygotowania: Kurczaka osuszamy, nacieramy posiekanym czosnkiem i doprawiamy solą oraz pieprzem. Wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Następnie obsmażamy na rozgrzanej oliwie i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C na 45 minut. Przygotowujemy sos. Na odrobinie rozgrzanego masła szklimy szalotkę, dodajemy suszone żurawiny, wlewamy wino i bulion. Gotujemy chwilę na wolnym ogniu, dodajemy posiekany majeranek i wrzucamy po kawałeczku masło, mieszając. Gdy sos zgęstnieje, zdejmujemy z ognia, doprawiamy solą, pieprzem i octem balsamicznym. Udka podajemy z sosem i konfiturą żurawinową.