Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Nalewka śliwkowa z węgierek

Autor
A A A
  • Nalewka śliwkowa z węgierek

    Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

    Region: kuchnia polska

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Nalewka śliwkowa z węgierek - składniki:
  • 1 kg dojrzałych wydrylowanych śliwek węgierek
  • 1 kg cukru
  • 1 l spirytusu
  • 0.75 l czystej wódki
Nalewka śliwkowa z węgierek - sposób przygotowania: Śliwki kroimy, zalewamy w gąsiorze wódką i spirytusem, zamykamy i odstawiamy w nasłonecznione miejsce na 5 tygodni. Rozpuszczamy cukier w 1/2 l gorącej wody, wlewamy do gąsiora, mieszamy i odstawiamy na 2-3 dni. Zlewamy nalewkę, klarujemy ją. Sklarowana dojrzewa min. 4 miesiące.