Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Marmoladki owocowe

Autor
A A A
  • Marmoladki owocowe

    Fot. Łukasz Zandecki / Agencja Wyborcza.pl

    Poziom trudności: średnie

    Region: inne

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Marmoladki owocowe - składniki:
Marmoladki owocowe - sposób przygotowania: Jabłka myjemy i bez obierania kroimy na małe kawałki, nie wyrzucamy środków ani pestek, tylko ewentualnie części nadpsute. Wrzucamy do garnka, zalewamy 3 szklankami soku jabłkowego i gotujemy, mieszając, dopóki się nie rozgotują. Masę przelewamy do płóciennego worka i zawieszamy nad garnkiem, aby wyciekł sok. Nie wyciskamy. Zebrany sok podgrzewamy z cukrem na bardzo małym ogniu ok. 30 min. Trzeba spróbować, czy kropla wylana na talerzyk ścina się. Przelewamy do płaskiej formy szklanej lub wyłożonej folią aluminiową brytfanny i pozostawiamy do zastygnięcia. Gdy marmoladki stwardnieją, kroimy je w kostkę. Możemy je przechowywać w słoikach, w chłodnym miejscu. Przed podaniem marmoladki obtaczamy w cukrze.