Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Mini hot dogi

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Mini hot dogi - składniki:
  • 1 1/4 szklanki wody
  • 1 1/2 kostki masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka mąki
  • 5 jaj
  • 2 szklanki utartego żółtego sera typu Cheddar
  • 40 frankfurterek koktajlowych
  • musztarda
  • keczup
  • plastikowa torebka
Mini hot dogi - sposób przygotowania: Wodę, masło i sól doprowadzamy do wrzenia na patelni. Dodajemy mąkę i gotujemy przez chwilę, mieszając, aż masa zacznie odchodzić od brzegów patelni (ok. 2 min). Przekładamy masę do miski i studzimy. Dodajemy jajka po jednym, ubijając mikserem. Do gładkiej masy dodajemy ser i dokładnie mieszamy. Z torebki odcinamy róg, tak aby powstał otwór o średnicy 2,5 cm. Nakładamy łyżką porcję ciasta do torebki. Dwa kawałki papieru do pieczenia smarujemy masłem. Na każdy wyciskamy 20 pasków ciasta długości 5 cm. Pieczemy 30 min w 180°C. Wyłączamy piekarnik. W gotowych bułeczkach robimy nacięcie długości 4 cm i wstawiamy do ciepłego piekarnika na ok. 10 min. W tym czasie na grillu lub patelni opiekamy frankfurterki na złoty kolor (ok. 5 min). Wyjmujemy z piekarnika bułeczki i wkładamy do środka frankfurterki. Podajemy z keczupem lub musztardą.