Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Hamburger z szynką parmeńską i pesto

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Hamburger z szynką parmeńską i pesto - składniki:
  • Pesto:
  • 10 łyżek oliwy extra vergine
  • 1 szklanka listków świeżej bazylii
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • Oraz:
  • 80 g parmeńskiej szynki
  • 1 czerwona papryka
  • 8-12 chipsów 'Salt Vinegar' (można zastapić innymi o łagodnym smaku)
  • 4 bułki z otrębami (lub inne okrągłe)
  • masło do posmarowania bułek (ok. 80 g)
  • 4 burgery (wg przepisu podstawowego)
  • 80 g twardego koziego sera
  • Burgery - przepis podstawowy:
  • 680 g (najlepiej poprzerastanego żyłkami tłuszczu) rostbefu wołowego
  • sól i pieprz
  • 4 łyżeczki oleju
Hamburger z szynką parmeńską i pesto - sposób przygotowania: Oczyszczony rostbef dwukrotnie mielemy w maszynce z sitkiem o grubych oczkach. Lekko wyrabiamy ręką, doprawiając solą i świeżo zmielonym pieprzem. Formujemy 4 burgery o grubości 1,5-2 cm. Skrapiamy olejem i pozostawiamy na talerzu, przykrywając folią spożywczą. W tym czasie przygotowujemy dodatki. Miksujemy składniki bazyliowego pesto, przygotowując dość gęsty sos. Plastry szynki kroimy na mniejsze kawałki, oczyszczoną paprykę - w cienkie słupki. Bułki kroimy na pół i smarujemy masłem. Burgery pieczemy z obydwu stron na mocno rozgrzanym grillu. Pod koniec dokładamy połówki bułek i lekko je rumienimy. Na spodach bułek układamy paski szynki, paprykę i po kleksie pesto (resztę pesto można przechowywać w lodówce do 3 tygodni), posypujemy tartym serem. Zapiekamy, aż ser się stopi. Układamy chipsy i przykrywamy połówkami bułek.
Ten burger jest tak piękny, że będziesz sobie z nim robił selfie