Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Tarta Tatin z cykoria
Tarta Tatin z cykoria - składniki:
Tarta Tatin z cykoria - sposób przygotowania:
Myjemy cykorię i odrywamy zewnętrzne zielonkawe listki (to one są źródłem goryczki w cykorii), przekrawamy każdą wzdłuż na pół. Na patelni rozpuszczamy masło z miodem i z obu stron podsmażamy na złoty kolor połówki cykorii (puszczą trochę soku, który należy zachować). Formę do pieczenia smarujemy masłem i wlewamy do niej ocet balsamiczny. Układamy cykorie w kształt gwiazdy, wypukłą stroną do dna formy, wlewamy sok ze smażenia cykorii, solimy i pieprzymy. Przykrywamy ciastem, dociskając brzegi w głąb formy. Smarujemy ciasto jajkiem rozmąconym z wodą i nakłuwamy widelcem. Pieczemy 25 minut w 210°C. Następnie odwracamy i od razu podajemy.
- 5 cykorii
- 60 g masła
- 1 łyżka płynnego miodu
- 3 łyżki octu balsamicznego
- sól
- świeżo mielony pieprz
- 1 opakowanie (500 g) ciasta francuskiego
- 1 jajko rozmącone z odrobiną wody
Tarta podwójnie buraczana z serem feta
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki