Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Tarta Tatin z cykoria

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Tarta Tatin z cykoria - składniki:
Tarta Tatin z cykoria - sposób przygotowania: Myjemy cykorię i odrywamy zewnętrzne zielonkawe listki (to one są źródłem goryczki w cykorii), przekrawamy każdą wzdłuż na pół. Na patelni rozpuszczamy masło z miodem i z obu stron podsmażamy na złoty kolor połówki cykorii (puszczą trochę soku, który należy zachować). Formę do pieczenia smarujemy masłem i wlewamy do niej ocet balsamiczny. Układamy cykorie w kształt gwiazdy, wypukłą stroną do dna formy, wlewamy sok ze smażenia cykorii, solimy i pieprzymy. Przykrywamy ciastem, dociskając brzegi w głąb formy. Smarujemy ciasto jajkiem rozmąconym z wodą i nakłuwamy widelcem. Pieczemy 25 minut w 210°C. Następnie odwracamy i od razu podajemy.
Tarta podwójnie buraczana z serem feta