Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Rybne calul

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Rybne calul - składniki:
  • 1 kg suszonej ryby (np. dorsza)
  • 1 kg świeżego szczupaka lub okonia
  • sól
  • 3 ząbki czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 szklanki oleju palmowego
  • 3 cebule
  • 3 duże pomidory
  • 1/2 kg okry
  • 1/2 kg liści szpinaku
  • 2 papryczki piri-piri lub malagueta
Rybne calul - sposób przygotowania: Suszoną rybę moczymy w wodzie przez 24 godziny, tak by nie wypłukała się z niej cała sól. Świeżą rybę solimy, nacieramy roztartym czosnkiem i skrapiamy sokiem z cytryny. Rozgrzewamy na patelni nieco oleju palmowego i kładziemy najpierw kawałki suszonej ryby, potem świeżej, pokrojone w krążki cebule, pomidory pokrojone w kostkę i oczyszczone z pestek, okrę (w całości), szpinak i papryczki. Dolewamy resztę oleju, doprawiamy solą i dusimy na małym ogniu przez 20 minut. Podajemy z funge. Uwaga: Wyspy Świętego Tomasza i Książęce to drugi obok Angoli kraj (także portugalskojęzyczny), gdzie jada się calul . Tam podaje się je również z krewetkami.