Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Zapiekanka truskawkowa
Zapiekanka truskawkowa - składniki:
Zapiekanka truskawkowa - sposób przygotowania:
Rozgrzewamy piekarnik do temp. 250°C (tylko górna grzałka). Miksujemy 5 dag truskawek i przecieramy je przez sitko. Pozostałe owoce mieszamy z truskawkowym purée, likierem, cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Dodajemy do smaku kilka listków mięty pokrojonych w paseczki. Robimy ciasto: żółtka ucieramy z cukrem i wanilią na puszysty kogel-mogel. Dodajemy ubitą na sztywno śmietankę. Truskawki przekładamy do dwóch żaroodpornych miseczek, przykrywamy warstwą kogla-mogla i zapiekamy, aż wierzch się przyrumieni.
- Masa:
- 20 dag (w sezonie pół na pół z poziomkami) truskawek
- 20 ml likieru Grand Marnier
- 1 łyżka cukru pudru
- sok z 1/2 cytryny
- listki mięty
- Ciasto:
- 2 żółtka
- 1 łyżka cukru pudru
- ziarenka wydłubane z 1 laski wanilii
- 125 ml 36% śmietanki
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki