Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Mule w białym winie z boczkiem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Mule w białym winie z boczkiem - składniki:
Mule w białym winie z boczkiem - sposób przygotowania: Czosnek oraz cebulę siekamy i podsmażamy w garnku na 3 oliwie przez 2 minuty. Wrzucamy boczek pokrojony w kostkę o boku 1/2 cm i smażymy 8 minut. Dodajemy posiekane chilli oraz wino i gotujemy kilka minut na dużym ogniu, aż alkohol odparuje. Wlewamy śmietanę, gotujemy 4 minuty, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Mule dokładnie myjemy i czyścimy. Te, które są otwarte lub popękane, wyrzucamy. Pozostałe wkładamy do garnka z sosem winno-śmietanowym i gotujemy kilka minut. Potrząsamy garnkiem, by muszle się otworzyły i dobrze wymieszały z sosem. Podajemy posypane posiekanym szczypiorkiem z chrupiącą bagietką. Kieliszek białego wina wskazany!

Informacje o Mule w białym winie z boczkiem