Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Ciasto ziemniaczane

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Ciasto ziemniaczane - składniki:
Ciasto ziemniaczane - sposób przygotowania: Utrzyj mikserem masło z cukrem. Ciągle ucierając kolejno dodawaj po jednym żółtku i - na przemian, porcjami - ziemniaki i migdały. Przypraw do smaku kilkoma kroplami olejku migdałowego, delikatnie wymieszaj z ubitymi na sztywno białkami. Ciastem napełnij natłuszczoną i wyłożoną pergaminem tortownicę, piecz przez 50-60 minut w temp. 195°C (bez termoobiegu). Gdy ciasto ostygnie, posyp je cukrem pudrem lub polukruj.

Informacje o Ciasto ziemniaczane

  • Serowe przysmaki - od śniadania do deseru

    Serowe przysmaki - od śniadania do deseru

    Design Naczynie do z... Vialli Design Naczynie do z... Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? źródło: Okazje.info Oprócz ciasta ziemniaczanego, knedle można również robić z ciastem twarogowym (obie wersje w przepisie poniżej). Te z suszonymi owocami będą dosyć słodkie

  • Obiad za 2,50

    ziemniaczanego gruby wałek, kroić plastry. Na dłoni układać placek ciasta, na to łyżkę nadzienia i zamykać, formując kartacz, czyli zeppelina wielkości mniej więcej dłoni. Gotować w osolonym wrzątku. Resztę cebuli przesmażyć z wędzonym boczkiem. Polewać gorące kartacze tłuszczem z cebulką. Z ciasta

  • Sezonowe dania na lato

    Sezonowe dania na lato

    przepis na pierogi z jagodami   Knedle z morelami 100 g suszonych moreli sok jabłkowy 2 łyżki bułki tartej 3 łyżki masła cukier Ciasto ziemniaczane: 600 g ziemniaków sypkich 1 szklanka mąki 1 jajko szczypta soli gałka muszkatołowa Ciasto serowe: 400 g tłustego twarogu 1 szklanka mąki 1 jajko

  • Pączki na Święto Świateł

    Pączki na Święto Świateł

    średnich oczkach. Przełóż cebulę z ziemniakami na sitko i odciśnij płyn. Przełóż ziemniaki z cebulą do miski, dodaj jajko, mąkę oraz przyprawy, dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej 1 cm warstwę oleju. Gdy będzie gorący, nakładaj na tłuszcz porcje ciasta ziemniaczanego i lekko je rozpłaszczaj, by

  • Nie tylko ze śliwkami - pyszne knedle [7 PRZEPISÓW]

    Nie tylko ze śliwkami - pyszne knedle [7 PRZEPISÓW]

    zagnieść od razu. Knedle z ciasta ziemniaczanego trzeba lepić od razu i gotować; zagniecione ciasto serowe może poczekać w lodówce. Ziemniaczane: ugotowane, ostudzone ziemniaki przetrzyj przez praskę i połącz z resztą składników; zagnieć gładkie ciasto. Jeśli się klei, dodaj mąki. Serowe: twaróg przetrzyj

  • Pot Pie

    tartą, serem itd. Inwencja kucharzy nie zna granic. Jeżeli przyjdzie wam do głowy zastąpić ciasto ziemniaczanym purée, należy zmienić nazwę dania z pot pie na cottage pie lub shepard's pie, szczególnie jeśli wnętrze przyrządziliście z mielonej jagnięciny. Dwa ostatnie przyrządzane w Anglii od lat

  • Morele na słodko i słono

    Morele na słodko i słono

    kuchni Południowego Tyrolu należą knedle z morelami, okraszone masłem z cukrem i zrumieniona tarta bułką. Knedle morelowe zazwyczaj przygotowuje się z ciasta serowego, ale równie smaczne będą knedle z ciasta ziemniaczanego. Morele to oczywiście przetwory - dżemy, konfitury (bez morelowej konfitury nie

  • Danie ze spiżarni

    kąpieli wodnej pieczemy krem czosnkowy. Dania z ziemniaków to temat na książkę kucharską. Pomijam te z ciasta ziemniaczanego i skupiam się tylko na daniach z ziemniaków surowych. Wrzucone w całości do piekarnika i upieczone można podać z tzatziki, chili, twarogiem lub śledziem