Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Energetyczne batony ze śliwką kalifornijską

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Energetyczne batony ze śliwką kalifornijską - składniki:
  • 225 g siekanych śliwek kalifornijskich
  • 2 łyżki stołowe wody
  • 275g mąki razowej
  • 150g płatków owsianych
  • 4 łyżki stołowe ziaren słonecznika
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 175g masła
  • 100g cukru trzcinowego muscovado
  • 2 łyżki stołowe złocistego syropu
Energetyczne batony ze śliwką kalifornijską - sposób przygotowania: Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 st. C. Dno foremki o średnicy 18 cm wyłożyć papierem pergaminowym oraz posmarować tłuszczem. Śliwki kalifornijskie miksować z wodą za pomocą blendera lub robota kuchennego do czasu uzyskania konsystencji puree, a następnie odłożyć na bok. Do miski wsypać mąkę, płatki owsiane, nasiona słonecznika i sól, a następnie wymieszać dokładnie drewnianą łyżką aż  składniki połączą się. W rondlu na małym ogniu roztopić masło, cukier i syrop. Całość mieszać od czasu do czasu, aż masło się rozpuści, a następnie wlać do miski z płatkami. Dokładnie mieszać do  czasu połączenia składników. Połowę masy ciasta umieścić na dnie foremki i uformować płaską warstwę, następnie nałożyć puree ze śliwek kalifornijskich, ostrożnie rozprowadzić po masie owsianej i wygładzać płaskim nożem tak, aby całkowicie pokryć masę. Pozostałą połowę masy owsianej płasko pokryć śliwki kalifornijskie. Piec przez 25-30 minut do czasu uzyskania złotego koloru. Odstawić do lekkiego ostudzenia na 5 min. a następnie pokroić ostrym nożem na 12 kwadratów. Zostawić w foremce do ostygnięcia. Batony mogą być przechowywane przez tydzień w szczelnym pojemniku.