Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Soczewix burger z zielonej soczewicy
Soczewix burger z zielonej soczewicy - składniki:
Soczewix burger z zielonej soczewicy - sposób przygotowania:
Soczewicę ugotować w 250 ml wody aż będzie bardzo miękka. Cebulkę pokroić w drobną kostkę i lekko podsmażyć, po kilku minutach do cebulki dodać drobno posiekane pieczarki i dusić przez 5 minut. Marchewkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Natkę posiekać niezbyt drobno. Wszystkie składniki wymieszać, dodać przyprawy, w razie potrzeby delikatnie zagęścić płatkami owsianymi zmielonymi w młynku do kawy. Uformować kotlety. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju lub piec w piekarniku. Podawać w zapieczonej wcześniej bułce burgerowej lub grahamce z sosami i świeżymi warzywami (sałata karbowana, pomidor, ogórek, papryka, kiełki lucerny).
- 100 ml zielonej soczewicy
- 4 pieczarki
- 1 średnia cebula
- 1 marchewka
- 2 łyżki natki pietruszki
- 2 łyżki pestek słonecznika
- sól pieprz ziołowy do smaku
- sos sojowy jasny
- 1 łyżeczka płatki owsiane do zagęszczenia
Ten burger jest tak piękny, że będziesz sobie z nim robił selfie
Informacje o Soczewix burger z zielonej soczewicy
-
Tak wygląda najzdrowszy burger świata. Jest idealnie zbilansowany i ma "tylko"... 55 składników
burger z zielonej soczewicy 100 ml zielonej soczewicy 4 pieczarki 1 średnia cebula 1 marchewka 2 łyżki natki pietruszki 2 łyżki pestek słonecznika sól pieprz ziołowy do smaku sos sojowy jasny 1 łyżeczka płatki owsiane do zagęszczenia Soczewicę ugotować w 250 ml wody, aż będzie bardzo miękka
-
Z warzyw można zrobić... wszystko: makaron, pasztet, kotlety. 11 kreatywnych przepisów
robić z kasz (polecamy jaglaną), np. z dodatkiem włoszczyzny, ale także ziemniaków, fasoli, soczewicy, ciecierzycy. Jeśli wolisz lżejszą wersję, kotleciki możesz podać bez bułki, np. z sałatką z kapusty. Zobacz nasze przepisy na warzywne burgery: Soczewix burger z zielonej soczewicy Wegetariańskie
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki