Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Chleb na zakwasie

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Chleb na zakwasie - składniki:
Chleb na zakwasie - sposób przygotowania: Wszystkie składniki mieszamy rękami w dużej szklanej misce. Odkładamy 3 łyżki takiego ciasta do słoiczka, zakręcamy i wkładamy do lodówki. To zakwas na następne pieczenie, pamiętajmy jednak, że może stać w lodówce najwyżej 2 tygodnie. Trzy formy do chleba smarujemy tłuszczem, wkładamy ciasto (powinno sięgać do 3/4 wysokości formy). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 10-12 godzin. Potem zdejmujemy ściereczkę, przykrywamy każdy chlebek kawałkiem folii aluminiowej (aby ciasto nie przypaliło się z wierzchu) i pieczemy godzinę w 200 st. C. Zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 15 minut, aby chlebki się przyrumieniły. Upieczone chlebki wyjmujemy z form na lniane ściereczki - spodem do góry - i przykrywamy ściereczkami. W ten sposób studzimy.* W różnych proporcjach, na przykład: 1/2 kg pszennej zwykłej+1/2 kg żytniej razowej+1/2 kg pszennej razowej n 1 kg pszennej zwykłej + 1/2 kg żytniej razowej n 1/2 kg chlebowej orkiszowej + 1/2 kg pszennej zwykłej + razowa (pszenna lub żytnia). Najważniejsze jest, aby w cieście było zawsze min. 1/2 kg mąki pszennej zwykłej. Pierwszy zakwas: możemy go zdobyć od przyjaciół, którzy pieką chleb, albo wyprosić w piekarni. Możemy też przygotować go sami. 1/2 szklanki mąki pszennej razowej mieszamy z letnią wodą, aby uzyskać masę o konsystencji gęstej kwaśnej śmietany. Pozo-stawiamy w ciepłym miejscu - możemy przykryć, ale niezbyt szczelnie, aby powietrze swobodnie do niego dochodziło. Przez 4-5 dni codziennie dodajemy do zakwasu po 2-3 łyżki mąki. Już trzeciego dnia masa zacznie fermentować - wyczujemy wówczas kwaskowaty, przyjemny zapach. W ostatnim dniu fermentacji na zakwasie powinny się pojawić pęcherzyki powietrza. Wówczas zakwas jest gotowy.

Informacje o Chleb na zakwasie

  • 74-letnia pani Zofia sama prowadzi piekarnię po mężu. O 7 rano chleba już nie ma, ludzie zapisują się na listy

    74-letnia pani Zofia sama prowadzi piekarnię po mężu. O 7 rano chleba już nie ma, ludzie zapisują się na listy

    Dzień pani Zofii zaczyna się wtedy, kiedy większość ludzi dopiero kładzie się spać. Przed północą budzi się i wyrusza do piekarni, w której około 5:30 zjawią się pierwsi klienci, zwabieni aromatem świeżego pieczywa. Do tego czasu muszą powstać pachnące bochenki, które później rozejdą się w mgnieniu

  • Domowe pieczywo - 4 przepisy

    Domowe pieczywo - 4 przepisy

    ostatnim dniu fermentacji na zakwasie powinny się pojawić pęcherzyki powietrza. Wówczas zakwas jest gotowy. Przygotowanie chleba: Zakwas mieszamy z mąką i wodą w dużej misce. Odkładamy 3 łyżki takiego ciasta do słoiczka, zakręcamy i wkładamy do lodówki. To zakwas na następne pieczenie. Do ciasta

  • Przepis na grzanki z żółtym serem Maasdamer i słodkimi figami

    Przepis na grzanki z żółtym serem Maasdamer i słodkimi figami

    gwarantuje produkcję bez GMO w całym łańcuchu dostaw. Grzanki przygotowane z Maasdamer Hochland są idealnym pomysłem na ciepłe śniadanie, podwieczorek albo słodko-wytrawną kolację. Grzanki z chleba na zakwasie z serem Maasdamer Hochland, szynką parmeńską i konfiturą z figi Składniki: Kilka kromek dobrego

  • Jak upiec chleb?

    Jak upiec chleb?

    Jak upiec chleb bez sztucznych spulchniaczy i bez konserwantów, ale też i bez zakalca? Najważniejsze jest osiągnięcie właściwej konsystencji i dobre wyrobienie ciasta na chleb. Jak upiec chleb? To warto wiedzieć Jeśli przygotowujesz zakwas do chleba, pamiętaj, aby regularnie go "dokarmiać"

  • Jak zrobić żurek?

    Jak zrobić żurek?

    Jak zrobić domowy żurek? To warto wiedzieć zakwas na żurek nastaw 3-4 dni przed planowanym przygotowaniem zupy - to czas, w którym powinien się ukisić możesz przyspieszyć ten proces dodając do wody z mąką zakwas na chleb lub kawałek chleba na zakwasie żurek tradycyjnie podaje się z jajkiem

  • Święta po Chrzanowsku

    Święta po Chrzanowsku

    . Dobrym pomysłem na świąteczne spotkania może być stworzenie mini przekąski poprzez owinięcie plasterkiem schabu suszonej śliwki. A jeśli zdarzy się tak, że jakikolwiek plasterek zostanie na świątecznym półmisku zawsze można go zjeść w pysznej kanapce najlepiej z tradycyjnym chlebem na zakwasie

  • Menu dnia

    Menu dnia

    Nie święci garnki lepią, i nie tylko zawodowi piekarze mogą upiec chleb na zakwasie. Przy odrobinie szczęścia, wśród znajomych znajdziesz osobę piekącą domowe chleby, która podzieli się z Tobą swoimi doświadczeniami. A być może także porcją zakwasu na pierwsze bochenki. Zobacz nasz przepis na

  • Sposób na kanapkę

    Sposób na kanapkę

    Nazwa tej kanapki wzięła się od pierwszych liter jej podstawowych składników: bekonu (bacon), sałaty (lettuce) i pomidora (tomato). Kanapkę BLT możesz przygotować używając np. chleba na zakwasie lub chleba pełnoziarnistego. Kanapka BLT Składniki na 4 porcje: 8 kromek chleba na zakwasie 8