Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Bulion wieprzowy podrasowany

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Bulion wieprzowy podrasowany - składniki:
Bulion wieprzowy podrasowany - sposób przygotowania: Do garnka wkładamy 500 g kości wieprzowych i 500 g schabu. Zalewamy 2 l zimnej wody, zagotowujemy, odszumowujemy. Zmniejszamy ogień, gotujemy godzinę bez pokrywki. Dodajemy kawałek (3-4 cm) imbiru, 1-2 łyżki przyprawy maggi lub sosu sojowego. Można wrzucić kilka cebulek dymek pokrojonych na kawałki i 1 pokrojoną marchewkę. Częściowo przykrywamy, gotujemy 2-3 godziny. Potem, jeśli trzeba, solimy do smaku (po dodaniu soli gotujemy jeszcze 10 minut). Cedzimy, studzimy, zamrażamy. Rada: Jeśli do gotującego się bulionu dodamy włoszczyznę, otrzymamy dobry, choć tłustawy rosół - nieźle smakuje z ziemniakami. Ten rodzaj bulionu jest też wykorzystywany w kuchni chińskiej - przyrządza się na nim zupy z dodatkiem wieprzowiny. Po wymieszaniu z mąką kukurydzianą i przyprawami (5 smaków, sos sojowy, czosnek, chilli) powstaje sos, którym można zalać podsmażone w woku kawałki schabu czy karkówki.