Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Ślimak drożdżowy ze śliwkami i masą makowo-marcepanową

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Ślimak drożdżowy ze śliwkami i masą makowo-marcepanową - składniki:
Ślimak drożdżowy ze śliwkami i masą makowo-marcepanową - sposób przygotowania: Zagniatamy ciasto z mąki, żółtka, drożdży, jajka, masła, soli, 60 g cukru i 150 ml ciepłego mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę, aby podwoiło objętość. Marcepan ścieramy na tarce, mieszamy z resztą cukru. Zagotowujemy 100 ml mleka z odrobiną soli, wsypujemy mak i cynamon, ponownie zagotowujemy. Dodajemy marcepan, mieszamy. Zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozprowadzoną uprzednio w odrobinie zimnej wody. Ciasto ponownie krótko zagniatamy, rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 30x40 cm, kroimy wzdłuż na 3 pasy. Masę marcepanowo-makową wkładamy do rękawa cukierniczego i szprycujemy pośrodku pasków drożdżowego ciasta. Wolne (bez masy) brzegi ciasta smarujemy odrobiną mleka, zwijamy w rulony od szerszej strony. Powstałe rulony układamy spiralnie w tortownicy o średnicy 32 cm. Umyte, przekrojone na połówki oraz wypestkowane śliwki upychamy ciasno pomiędzy wałeczkami ciasta. Całość smarujemy resztą mleka i pieczemy 45 minut w 200 st. C. Gorące ciasto smarujemy podgrzaną i przetartą przez sito konfiturą morelową.