Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pasta curry

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pasta curry - składniki:
  • 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 4 strączki kardamonu
  • 2 goździki
  • 6 małych strączków czerwonego chilli
  • oczyszczonych z nasion i posiekanych
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • kawałek (dł. 2.5 cm) obranego i posiekanego imbiru
  • 1 łodyga oczyszczona i posiekana trawy cytrynowej
  • 1 łyżeczka oleju słonecznikowego
  • sok z 1 limonki
Pasta curry - sposób przygotowania: Kmin, kolendrę i ziarna wyłuskane z kardamonu prażymy na suchej patelni, a następnie studzimy. Miksujemy wszystkie składniki na gruboziarnistą pastę.
Pasta śniadaniowa z marchewek. Sześciopak wyrabiamy w kuchni!

Informacje o Pasta curry

  • Tajska pasta curry

    sytuacja wymaga, by podać coś ciekawszego niż kanapka. Na mojej liście niezawodnych jest tajska pasta curry. Złożona, bogata przyprawa, która daje pewność, że szybko, łatwo i z tego, co akurat jest pod ręką, powstanie ciekawe danie. W Tajlandii namawiałabym do samodzielnego jej przygotowania, ale u nas

  • Pasta curry jak w Tajlandii - zrób to sam!

    <strong>Pasta</strong> <strong>curry</strong> jak w Tajlandii - zrób to sam!

    Do stworzenia każdej z past potrzebny ci będzie moździerz oraz sporo składników - niektóre z nich dość trudno dostać w większości sklepów. Szukajcie w sklepach z żywnością etniczną, a także w internecie. Zielona pasta curry jest ostrzejsza niż czerwona i żółta - świetnie pasuje do kurczaka

  • Tajska zupa na kilka sposobów - rozgrzewa, pobudza, poprawia nastrój

    Tajska zupa na kilka sposobów - rozgrzewa, pobudza, poprawia nastrój

    Możesz dowolnie modyfikować składniki - nie przepadasz za kukurydzą? Świetnie pasuje tu na przykład chrupiący groszek cukrowy. 250 g krewetek 2 łyżki oleju 2 szalotki 2 posiekane ząbki czosnku 3 trawy cytrynowe 1 łyżka czerwonej pasty curry 400 ml mleka kokosowego 1 l bulionu warzywnego 2

  • Menu dnia inspirowane smakami Tajlandii

    Menu dnia inspirowane smakami Tajlandii

    Jeśli nie posiadasz sosu rybnego ani pasty curry możesz zastąpić je sosem sojowym i zwykłym curry w proszku. Tajskie kuleczki 400 g białej ryby, mielonej wieprzowiny lub kurczaka duży pęczek posiekanej kolendry 3 posiekane dymki 1-2 jajka szczypta utartej skórki limonki 1 łyżka sosu rybnego

  • Letnie trendy. Zielone sałatki z bakaliami

    Letnie trendy. Zielone sałatki z bakaliami

    szpinakiem i komosą ryżową Składniki: 300g komosy ryżowej 1 opakowanie szpinaku baby 100 g Słonecznego Trio Bakalland 3 łyżki syropu z agawy 1 łyżka soku z limonki 1 łyżeczka zielonej pasty curry 20 ml mleka kokosowego Szczypta soli Komosę ryżową gotujemy

  • Mleko kokosowe - aromat orientalnej kuchni

    Mleko kokosowe - aromat orientalnej kuchni

    nich będzie aromatyczna pasta curry z dodatkiem mleka kokosowego. Kofta rybna 200 g filetu z łososia bez skóry 150 g filetu z pstrąga bez skóry 1 trawa cytrynowa 150 g pora pokrojonego w plasterki 10 g posiekanego korzenia imbiru 1 żółtko Pasta curry: 2 czerwone cebule 2 ząbki czosnku 1

  • Tajskie smaki

    Tajskie smaki

    curry. Tajska zupa kokosowa z krewetkami 250 g krewetek 2 łyżki oleju 2 szalotki 2 posiekane ząbki czosnku 3 trawy cytrynowe 1 łyżka czerwonej pasty curry 400 ml mleka kokosowego 1 l bulionu warzywnego 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka sosu ostrygowego 1 łyżeczka brązowego cukru 250 g mrożonej

  • Liście limonki kaffir

    Liście limonki kaffir

    potrawom świeżego, lekkiego charakteru. Używa się zarówno świeżych, jak i suszonych liści. Liście limonki kaffir wykorzystuje się m.in. w pastach curry, a także marynatach do ryb i mięs. Można je też znaleźć wśród składników na tajskie kotleciki rybne Doprawia się nimi także bulion, na którym