Pasta curry
- 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 4 strączki kardamonu
- 2 goździki
- 6 małych strączków czerwonego chilli
- oczyszczonych z nasion i posiekanych
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- kawałek (dł. 2.5 cm) obranego i posiekanego imbiru
- 1 łodyga oczyszczona i posiekana trawy cytrynowej
- 1 łyżeczka oleju słonecznikowego
- sok z 1 limonki
Informacje o Pasta curry
-
Tajska pasta curry
sytuacja wymaga, by podać coś ciekawszego niż kanapka. Na mojej liście niezawodnych jest tajska pasta curry. Złożona, bogata przyprawa, która daje pewność, że szybko, łatwo i z tego, co akurat jest pod ręką, powstanie ciekawe danie. W Tajlandii namawiałabym do samodzielnego jej przygotowania, ale u nas
-
Pasta curry jak w Tajlandii - zrób to sam!
Do stworzenia każdej z past potrzebny ci będzie moździerz oraz sporo składników - niektóre z nich dość trudno dostać w większości sklepów. Szukajcie w sklepach z żywnością etniczną, a także w internecie. Zielona pasta curry jest ostrzejsza niż czerwona i żółta - świetnie pasuje do kurczaka
-
Tajska zupa na kilka sposobów - rozgrzewa, pobudza, poprawia nastrój
Możesz dowolnie modyfikować składniki - nie przepadasz za kukurydzą? Świetnie pasuje tu na przykład chrupiący groszek cukrowy. 250 g krewetek 2 łyżki oleju 2 szalotki 2 posiekane ząbki czosnku 3 trawy cytrynowe 1 łyżka czerwonej pasty curry 400 ml mleka kokosowego 1 l bulionu warzywnego 2
-
Menu dnia inspirowane smakami Tajlandii
Jeśli nie posiadasz sosu rybnego ani pasty curry możesz zastąpić je sosem sojowym i zwykłym curry w proszku. Tajskie kuleczki 400 g białej ryby, mielonej wieprzowiny lub kurczaka duży pęczek posiekanej kolendry 3 posiekane dymki 1-2 jajka szczypta utartej skórki limonki 1 łyżka sosu rybnego
-
Letnie trendy. Zielone sałatki z bakaliami
szpinakiem i komosą ryżową Składniki: 300g komosy ryżowej 1 opakowanie szpinaku baby 100 g Słonecznego Trio Bakalland 3 łyżki syropu z agawy 1 łyżka soku z limonki 1 łyżeczka zielonej pasty curry 20 ml mleka kokosowego Szczypta soli Komosę ryżową gotujemy
-
Mleko kokosowe - aromat orientalnej kuchni
nich będzie aromatyczna pasta curry z dodatkiem mleka kokosowego. Kofta rybna 200 g filetu z łososia bez skóry 150 g filetu z pstrąga bez skóry 1 trawa cytrynowa 150 g pora pokrojonego w plasterki 10 g posiekanego korzenia imbiru 1 żółtko Pasta curry: 2 czerwone cebule 2 ząbki czosnku 1
-
Tajskie smaki
curry. Tajska zupa kokosowa z krewetkami 250 g krewetek 2 łyżki oleju 2 szalotki 2 posiekane ząbki czosnku 3 trawy cytrynowe 1 łyżka czerwonej pasty curry 400 ml mleka kokosowego 1 l bulionu warzywnego 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka sosu ostrygowego 1 łyżeczka brązowego cukru 250 g mrożonej
-
Liście limonki kaffir
potrawom świeżego, lekkiego charakteru. Używa się zarówno świeżych, jak i suszonych liści. Liście limonki kaffir wykorzystuje się m.in. w pastach curry, a także marynatach do ryb i mięs. Można je też znaleźć wśród składników na tajskie kotleciki rybne Doprawia się nimi także bulion, na którym
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki