Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Dżemik cytrynowy z cukinii
Dżemik cytrynowy z cukinii - składniki:
Dżemik cytrynowy z cukinii - sposób przygotowania:
Cukinię obieramy, kroimy w kostkę i przekładamy do garnka. Gotujemy, co jakiś czas mieszając. W tym czasie myjemy cytryny, ocieramy skórkę i wrzucamy do cukinii. Gdy zobaczymy, że cukinia się zaczyna rozpadać dodajemy sok z cytryn i cukier. Zagotowujemy, wyłączamy palnik i miksujemy blenderem. Na końcu dodajemy żelatynę. Gorący dżemik przekładamy do słoiczków, odwracamy dnem do góry.
Autorka przepisu zapewnia, że dżem smakuje podobnie jak lemon curd, a robi się dużo szybciej i można przygotować na zapas. Podobno znakomicie smakuje krucha tarta posmarowana takim dżemem i podana z bitą śmietaną.
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki