Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Dżemik cytrynowy z cukinii

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Dżemik cytrynowy z cukinii - składniki:
Dżemik cytrynowy z cukinii - sposób przygotowania: Cukinię obieramy, kroimy w kostkę i przekładamy do garnka. Gotujemy, co jakiś czas mieszając. W tym czasie myjemy cytryny, ocieramy skórkę i wrzucamy do cukinii. Gdy zobaczymy, że cukinia się zaczyna rozpadać dodajemy sok z cytryn i cukier. Zagotowujemy, wyłączamy palnik i miksujemy blenderem. Na końcu dodajemy żelatynę. Gorący dżemik przekładamy do słoiczków, odwracamy dnem do góry. Autorka przepisu zapewnia, że dżem smakuje podobnie jak lemon curd, a robi się dużo szybciej i można przygotować na zapas. Podobno znakomicie smakuje krucha tarta posmarowana takim dżemem i podana z bitą śmietaną.