Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Polędwica i ziemniaki księżnej

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Polędwica i ziemniaki księżnej - składniki:
Polędwica i ziemniaki księżnej - sposób przygotowania: Zrób farsz: wołowinę wyrób z żółtkami, dodaj musztardę, chrzan, kapary, natkę i sól. Polędwicę natnij wzdłuż i rozłóż. Oprósz solą i pieprzem, posmaruj farszem, zroluj, obwiąż nitką. Roladę obsmaż na smalcu, potem upiecz (30-40 minut) na środkowej półce piekarnika w temp. 180 st. C. Zawiń w folię aluminiową. Zrób sos: szalotki posiekaj i usmaż na maśle. Dodaj cukier, wino, maderę, wodę, wywar, ocet i pieprz. Wymieszaj, gotuj 5 minut. Wlej mąkę rozprowadzoną w winie, wymieszaj, zagotuj. Przygotuj szalotki: obsmaż je na maśle, posyp cukrem i mieszaj, aż cukier się rozpuści. Polej wodą (piwem) i gotuj, aż będą miękkie i pokryte syropem. Polędwicę pokrój w plastry, polej sosem, podawaj z szalotkami.
Pyszne ziemniaczki w skorupkach