Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Makaron z sosem tymiankowo-pietruszkowym

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Makaron z sosem tymiankowo-pietruszkowym - składniki:
  • 1.5 szklanki liści natki
  • po 1/2 szklanki świeżego tymianku; startego parmezanu i posiekanych uprażonych orzechów piniowych lub włoskich
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • Oraz:
  • 30 dag makaronu (najlepiej wstążek)
  • sól
  • nieco oliwy
  • 1 nieduży oscypek
Makaron z sosem tymiankowo-pietruszkowym - sposób przygotowania: Zmiksuj na gładką pastę natkę, tymianek, parmezan, orzechy i czosnek. Nie przerywając miksowania, powoli wlewaj oliwę. Gdy sos będzie gładki, przypraw go do smaku solą i pieprzem. Możesz przełożyć do szczelnie zamykanego słoika i przechowywać około tygodnia w lodówce. Ugotuj makaron w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Odcedź, podawaj z zielonym sosem. Możesz posypać startym na grube wióry oscypkiem.

Informacje o Makaron z sosem tymiankowo-pietruszkowym

  • Menu dnia z makaronem, który wybraliście na Facebooku

    propozycję wybraliście w głosowaniu na Facebooku. Makaron z sosem tymiankowo-pietruszkowym 300 g makaronu (najlepiej wstążek) 1 nieduży oscypek 1 łyżka oliwy sól Sos: 1 i 1/2 szklanki listków natki pietruszki 1/2 szklanki świeżego tymianku 1/2 szklanki startego parmezanu 1/2 szklanki uprażonych

  • Czosnek na zdrowie

    Czosnek na zdrowie

    domowników do stołu. Makaron z sosem tymiankowo-pietruszkowym Składniki: 1.5 szklanki liści natki po 1/2 szklanki świeżego tymianku startego parmezanu i posiekanych, uprażonych orzechów piniowych lub włoskich 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki oliwy sól pieprz 30 dag makaronu (najlepiej wstążek) nieco oliwy 1