Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Beziki z kremem anyżowym i pestkami granatu

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Beziki z kremem anyżowym i pestkami granatu - składniki:
  • Beziki:
  • białka z 2 dużych jajek
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki drobnego cukru (ale nie cukru pudru)
  • Masa i dekoracja:
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki nasion anyżu
  • 1/2 szklanki zimnej śmietany kremówki
  • 1/4 szklanki pestek granatu
Beziki z kremem anyżowym i pestkami granatu - sposób przygotowania: Robimy bezy: Rozgrzewamy piekarnik do temp. 80 st. C. Ubijamy białka z solą a gdy piana będzie sztywna, dodajemy po trochu cukier - nie przerywając przy tym ubijania. Kończymy ubijanie, kiedy piana zrobi się bardzo sztywna i lśniąca. Masę bezową nakładamy do rękawa cukierniczego. Blachę wyściełamy papierem do pieczenia i wyciskamy na nią bezowe kółka o średnicy 3-3,5 cm, zachowując pomiędzy nim 1-cm odstępy. Pieczemy na środkowym poziomie piekarnika przez półtorej godziny - beziki powinny wyschnąć, ale nie mogą się przyrumienić. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy bezy w środku (przy zamkniętych drzwiczkach) jeszcze na godzinę. Wyjmujemy blachę i czekamy, aż ciastka całkowicie ostygną. Podczas pieczenia robimy krem: miksujemy cukier z anyżem w młynku do kawy. Ubijamy śmietanę. Kiedy zgęstnieje, dodajemy anyżowy cukier i ubijamy dalej, aż będzie zupełnie sztywna. Porcje kremu układamy delikatnie na bezikach, a następnie dekorujemy pestkami granatu.