Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Polędwica Rossini

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Polędwica Rossini - składniki:
  • 4 steki z polędwicy wołowej (po 15 dag)
  • oliwa z masłem do smażenia
  • 4 cienkie plastry przetłuszczonej gęsiej wątroby
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szalotka
  • 250 ml czerwonego wina
  • 100 ml sosu pieczeniowego (może być z torebki)
  • sól
  • pieprz
Polędwica Rossini - sposób przygotowania: Krótko obsmaż mięso z obu stron na oliwie z masłem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C, piecz 15-20 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia połóż na stekach plastry wątroby. W tym czasie zeszklij posiekany czosnek i szalotkę na tłuszczu ze smażenia, włóż rozmaryn, wlej wino. Gotuj, aż 3/4 wina odparuje. Połącz z sosem pieczeniowym, zagotuj, mieszając, przypraw, polej mięso. Możesz podać z ziemniakami purée.