Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Piersi kaczki w sosie miodowo-herbacianym
Piersi kaczki w sosie miodowo-herbacianym - składniki:
Piersi kaczki w sosie miodowo-herbacianym - sposób przygotowania:
Rozgrzewamy piekarnik do temp. 220 st. C. Skórkę kaczki nakłuwamy widelcem. Całe piersi (mięso i skórkę) nacieramy solą i pieprzem. Rozgrzewamy patelnię o grubym dnie, kładziemy kaczkę skórką do dołu. Smażymy 4 minuty na dużym ogniu, odwracamy i smażymy jeszcze 2 minuty. Zdejmujemy z patelni, układamy na ruszcie piekarnika, pod spód wsuwamy blachę. Pieczemy 20 minut. W tym czasie wylewamy nadmiar tłuszczu z patelni, pozostawiając 1-2 łyżki, na których szklimy szalotki. Gdy zaczną się rumienić, wlewamy bulion i sok pomarańczowy, dodajemy listki herbaty. Gotujemy bez przykrycia, aż sos zredukuje swoją objętość do 1-1,5 szklanki. Cedzimy przez sito, ponownie wlewamy na patelnię, dodajemy miód i zagotowujemy. Wrzucamy po kawałeczku zimne masło, stale mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem. Kaczkę kroimy w plasterki, polewamy sosem i dekorujemy cząstkami pomarańczy obranymi z błonek.
- 2 piersi kaczki
- sól
- pieprz
- 3/4 szklanki posiekanych szalotek
- 2-2.5 szklanki bulionu z kury
- 1.5 szklanki soku pomarańczowego
- 4.5 łyżeczki herbaty Earl Grey (w listkach)
- 1 łyżka miodu
- 3 łyżki masła
- 1 pomarańcza
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki