Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Piersi kaczki w sosie miodowo-herbacianym

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Piersi kaczki w sosie miodowo-herbacianym - składniki:
Piersi kaczki w sosie miodowo-herbacianym - sposób przygotowania: Rozgrzewamy piekarnik do temp. 220 st. C. Skórkę kaczki nakłuwamy widelcem. Całe piersi (mięso i skórkę) nacieramy solą i pieprzem. Rozgrzewamy patelnię o grubym dnie, kładziemy kaczkę skórką do dołu. Smażymy 4 minuty na dużym ogniu, odwracamy i smażymy jeszcze 2 minuty. Zdejmujemy z patelni, układamy na ruszcie piekarnika, pod spód wsuwamy blachę. Pieczemy 20 minut. W tym czasie wylewamy nadmiar tłuszczu z patelni, pozostawiając 1-2 łyżki, na których szklimy szalotki. Gdy zaczną się rumienić, wlewamy bulion i sok pomarańczowy, dodajemy listki herbaty. Gotujemy bez przykrycia, aż sos zredukuje swoją objętość do 1-1,5 szklanki. Cedzimy przez sito, ponownie wlewamy na patelnię, dodajemy miód i zagotowujemy. Wrzucamy po kawałeczku zimne masło, stale mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem. Kaczkę kroimy w plasterki, polewamy sosem i dekorujemy cząstkami pomarańczy obranymi z błonek.